• Sinds 2013 toonaangevend
  • Een oplossing voor elk bedrijf
  • Ons team verbindt en ontzorgt
Klantbeoordeling: 4,3 / 5

Inspiratie

De kracht van mindfulness

Sanne de Munck
Leestijd: 3 minuten

Heb jij ook weleens het gevoel dat je (bijna) alles op automatische piloot doet? Iemand vraagt je wat je gisteren hebt gedaan en eigenlijk weet je dat niet zo goed meer. Misschien komt het omdat je gestresst bent, of omdat je gewoon al een tijdje veel van hetzelfde doet. Wat de oorzaak ook is, mindfulness kan dit verhelpen.

Laten we eerst de grootste fabels de wereld uit te helpen: 

1. Mindfulness is zweverig

Volgens het boek ‘Mindfulness’. Een praktische training in het omgaan met gevoelens en gewoonten’ van G. Schurink uit 2009 is de definitie van Mindfulness: ‘Beoefening van mindfulness betekent op een speciale manier oplettend zijn: bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zónder te oordelen’. Bij Mindfulness gaat het dus vooral om leven in het moment en acties bewust uitvoeren, het tegenovergestelde van zweverig dus.

2. Mindfulness en meditatie zijn hetzelfde

Mindfulness en meditatie zijn absoluut aan elkaar gelinkt maar zijn niet hetzelfde. Meditatie beoefen je vaak op een bepaald moment op de dag in een bepaalde houding. Het doel hiervan is om je niet te laten meeslepen door je gedachten. Mindfulness kan je de hele dag door beoefenen en bij verschillende activiteiten toepassen zoals ‘mindful eten’ en ‘mindful wandelen’. Mindfulness gaat namelijk om dingen doen met volledige aandacht. 

Wil je op een laagdrempelige manier meer leren over meditatie? Bekijk dan op Netflix ‘Headspace Guide to Meditation’.

Headspace laat op een vriendelijke, geanimeerde manier de voordelen van meditatie zien en biedt technieken en begeleide meditaties waarmee je direct kunt beginnen.” – Netflix

Mindfulness gaat dus om het meemaken van je dag op een bewuste manier. Dat kan je doen door zoveel mogelijk zintuigen actief te betrekken bij verschillende activiteiten. Hier zijn een aantal tips om mindful je dag door te komen:

Plan een dagstart voor jezelf of met je team

Neem elke ochtend 15 minuten de tijd om je prioriteiten van de dag op papier te zetten. Schrijf daarbij ook op hoe je in je energie zit, dit kan je aangeven door simpelweg ‘groen’, ‘oranje’ of ‘rood’ op te schrijven. Op die manier creëer je een overzicht voor de dag en sta je een moment stil bij hoe je in je vel zit.

Mindful keuzes maken

We gaan, vooral op drukke dagen, vaak mee in de flow van de dag. Zeg je overal ‘ja’ op en merk je dat je takenlijst zo toch best vol wordt? Neem dan even de tijd om na te denken of je wel de ruimte hebt voor een extra opdracht. Sta stil bij de keuzes die je maakt en de taken die je uitvoert.

Mindful lunchen

Op een drukke dag kan het soms moeilijk zijn om écht pauze te nemen. Daag jezelf uit om tijdens je lunchpauze alleen maar te eten. Je hoort het goed, geen telefoon, geen laptop, niet doorwerken en rustig eten. Wees je bewust van het eten wat je kauwt. Hoe smaakt het? Wat voel je op je tong? Ontkoppel jezelf op deze manier even van je werk.

Zet wekkers voor bewust ademhalen

Zet elke 2 uur een wekker om een minuut lang bewust adem te halen. Een andere optie is om met jezelf af te spreken dat je voor het beantwoorden van een e-mail of een telefoontje 3x bewust ademhaalt. Zo reset je jezelf en blijf je bewust.

Meer weten over hoe jij en je collega’s vitaal blijven op de werkvloer? Vul het contactformulier op onze website in om kennis te maken met ons aanbod!

Meer inspiratie

Vitality Circle XII
VITALITY CIRCLE X
VITALITY CIRCLE IX
Vitality Circle VIII
PARTNERDINER 2.0
EERSTE PARTNERDINER
TEAM EVENT 2024
‘The Imposter Syndrome’ op de werkvloer

Volg ons en blijf op de hoogte

Contact

Geef je op voor onze updates