Niemand gaat door het leven zonder enige vorm van tegenslag. Maar iedereen gaat hier op een andere manier mee om. De manier van omgang laat zien hoe veerkrachtig je bent. Veerkracht verwijst naar het vermogen om je aan te passen aan stress, tegenslagen, veranderingen of moeilijke omstandigheden. Het is de mentale, emotionele en psychologische flexibiliteit die mensen in staat stelt om met uitdagingen in het leven om te gaan. Wat als we deze hindernissen niet alleen zien als struikelblokken, maar als kansen voor persoonlijke groei en veerkracht?
Hoewel veranderingen eng en onzeker kunnen zijn, en het daardoor in eerste instantie gemakkelijk is om bij tegenslagen in de ontkenning te blijven, is het zinvoller om juist deze momenten te beschouwen als kansen voor persoonlijke groei. Tegenslagen dwingen ons namelijk tot reflectie. Ze dagen ons uit om te kijken naar wie we zijn, wat we willen en waar we naartoe gaan. Het is op deze momenten dat we onze veerkracht ontdekken en onze capaciteit vinden om door te leren. Soms dwingen tegenslagen je te kiezen tussen de bekende weg en het onbekende pad, en hoewel de vertrouwde weg misschien veilig lijkt, biedt deze vaak geen ruimte voor groei. Het onbekende pad, hoewel deze vol is van onzekerheden, opent de deur voor nieuwe kansen en ervaringen. Mentale veerkracht speelt een centrale rol in het navigeren door deze tegenslag. Het stelt je in staat om flexibel om te gaan met tegenslagen zonder je innerlijke kern te verliezen. In plaats van te worden overweldigd door negatieve gedachten, stelt mentale veerkracht ons in staat om te focussen op positieve acties en oplossingen. Het goede nieuws is; mentale veerkracht valt te trainen!
Een mogelijkheid om hier mee aan de slag te gaan is aan de hand van het veerkrachtmodel ‘Mason’s Resilience Model’. Dit bestaat uit vijf thema’s.
Het streven naar betekenis. Wanneer je weet waarom je doet wat je doet en dingen doet die je leuk vindt, ervaar je meer energie en plezier in het leven. Mensen geven zin aan hun leven wanneer ze zich bezighouden met activiteiten die geluk, vervulling of gezondheid brengen.
Vanuit ons oerbrein zijn we geneigd om op het negatieve te focussen. Je moest immers meer opletten op de tijger in de bosjes, dan de bloemen en bijtjes. Dit is in de huidige maatschappij niet meer nodig, en is het juist goed om stil te staan bij de positieve gedachten. Een mooie manier om dit te trainen is met dankbaarheid. Door aan het einde van de dag op te schrijven waar je dankbaar voor was die dag, word je bewuster van positieve emoties. Dit zorgt ook onbewust voor meer positieve gedachten, wat weer zorgt voor meer dopamine en serotonine in onze hersenen. Dit draagt allemaal bij aan dat we beter bestand zijn tegen tegenslagen in ons leven.
Als het even niet zo goed met je gaat, heb je dan mensen om je heen die er voor je zijn? En belangrijker nog, maak je ook gebruik van hun steun? De aanwezigheid van betekenisvolle relaties is heel belangrijk voor je veerkracht. Om meer veerkracht te ervaren, is het waardevol om hulp te vragen. Het is niet alleen fijn om geholpen te worden, vaak doe je de ander er ook plezier mee.
De manier hoe je reageert op verandering heeft te maken met onze mindset. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een groei-mindset en een fixed-mindset. Een fixed-mindset is de overtuiging dat persoonlijke kwaliteiten en intelligentie vastliggen, en deze niet wezenlijk kunnen worden veranderd. In tegenstelling tot een groei-mindset. Een groei-mindset omarmt het idee dat intelligentie en persoonlijke kwaliteiten kunnen worden ontwikkeld door inzet en leren van ervaringen. Mensen met een groei-mindset zien uitdagingen als kansen om te leren. Om veerkrachtiger te worden, is het belangrijk om in de groei-mindset te zitten.
Voor het ontwikkelen van veerkracht heb je energie nodig. Hiervoor is het belangrijk dat je van jezelf weet waar je energie van krijgt en wat je energie kost. Daarnaast is een goede gesteldheid van belang, zodat je tegenslagen makkelijker kunt opvangen. Beweging, slaap en voeding zijn hierin belangrijke pijlers. Zorg voor minimaal 20 minuten beweging per dag; een rondje wandelen is al voldoende. Ontspanning; het is belangrijk om ontspanning te hebben gedurende de dag, zodat je ook nieuwe prikkels kunt verwerken. Voeding; niet alleen het eten wat je eet, maar ook de informatie waarmee je je voedt telt hierin mee. En als laatste slaap; zorg voor een goede nachtrust, zodat je mentaal goed uitgerust wakker kunt worden, lees meer over een goede nachtrust in deze blog.
Al met al zijn er veel stappen, groot of klein, die je kunt ondernemen om veerkrachtiger te worden. Hiermee kun je de komende tegenslagen in je leven minder als belemmering gaan zien, maar gaan inzetten om je doelen te bereiken en je te vormen naar de persoon die je wilt worden.